KAKO JE ZRASLA NAJVEČJA BLAGOVNA ZNAMKA KAP NA SVETU?

KAKO JE ZRASLA NAJVEČJA BLAGOVNA ZNAMKA KAP NA SVETU?

Kape blagovne znamke New Era danes veljajo za najbolj popularne kape na svetu. In tako je že kar nekaj let. Kaj let, desetletij. Zgodba New Ere se je začela pred skoraj natanko sto leti, natančneje leta 1920, ko je Ehrhardt Koch začel pisati zgodbo, ki je pomenila pravo revolucijo v svetu pokrival.


Nemški imigrant v ZDA Ehrhardt Koch je dolga leta delal v tovarni kap, ki se je imenovala John Miller Cap Company. Leta 1920 je s posojilom tisoč ameriških dolarjev ustanovil svoje podjetje in pod imenom New Era Cap Company začel proizvajati modne kape v slogu slovitega Gatsby stila. Podjetje je počasi raslo, očetu se je pri vodenju pridružil sin Harold, ki je hitro pokazal poslovno žilico in ugotovil, da prodaja kap visoke mode vztrajno upada, raste pa zanimanje za "baseball" kape. Leta 1934 je New Era lansirala prvo baseball kapo, ki je bila del opreme baseball kluba Cleveland Indians.

Štirideseta leta so zaradi II. svetovne vojne prinesla pomanjkanje surovin na vseh področjih, a iznajdljiva družina Koch se je znala prilagoditi razmeram in celo inovirati - to so namreč leta, ko je New Era lansirala prve kape, ki se prilegajo velikosti glave. V petdesetih je New Era postala monopolist na trgu baseball kap najboljših ameriških moštev. Ob koncu leta se je pojavil nov dizajn kap, legendarni New Era 59FIFTY fitted cap, ki do danes niti prbližno ni izgubil svoje popularnosti.

V šestdesetih letih je blagovna znamka še okrepila svoj ugled in sodelovala celo na sestankih vodstva ameriške baseball lige. V naslednjih letih se je vzpon blagovne znamke še stopnjeval, podjetju pa se je pridružil tudi Haroldov sin David. V osemdesetih je blagovna znamka začela prodirati tudi v svet vse bolj popularnega ameriškega nogometa, podjetje pa je začelo dizajnirati tudi kape za tenis in golf ter celo oskrbovati ameriško vojsko.


V devetdesetih je podjetje prevzel Chris Koch, pravnuk ustanovitelja Ehrhardta. Ta je moderniziral blagovno znamko in na pobudo legendarnega filmskega ustvarjalca Spike Leeja izdelal prvo rdečo specialno New York Yankees kapo. Na začetku novega tisočletja je blagovna znamka začela ekspresno osvajati tudi tuje trge in je danes največja blagovna znamka kap na svetu. V zadnjih letih je podpisala donosni pogodbi tudi z ameriškima ligama NFL in NBA ter je tako prva blagovna znamka pokrival, ki ima hkrati pogodbo z vsemi največjimi ameriškimi športnimi ligami.Hvala, ker si si vzel čas in prebral kratko zgodovino New Ere. Izkoristi 15% popust na vse športne kape New Era, vtipkaj kodo NEWERAHISTORY na blackfox.si!